Μνημείο 361 Τάγματος Πεζικού

Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021, 19:06

Στο ανακαινισμένο μνημείο του 361 Τ.Π. που  βρίσκεται έναντι του Γυμνάσιου Γερίου «Ιωνά και Κολοκάση», μνημείο για να θυμίσει σε όλους τους τη μεγάλη θυσία των παιδιών του Τάγματος που έγινε συνώνυμο με την αυταπάρνηση αλλά και την προδοσία. Προς τιμήν των 91 πεσόντων και αγνοουμένων, ο  Δήμος Γερίου  σε συνδιοργάνωση με το Σύνδεσμο Εφέδρων και Φίλων του 361 ΤΠ πραγματοποιίησε  και φέτος εκδήλωση χθες Κυριακή 25 Ιουλίου, στις 6.30μ.μ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη τελετή  και δέηση ανεύρεσης των αγνοουμένων του τάγματος  και συνέχισε με ομιλία από τους επιζήσαντα στρατιώτη  του 361 Τ.Π.Ανδρέα Χατζηγιάννη και προσκλήτηριο πεσόντων ενώ κύριος ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Γερίου κ. Παπαλαζάρου , μεταξύ των άλλων ανέφερε "οι στρατιώτες του 361 Τάγματος Πεζικού έχουν γράψει με την αντίσταση και τον ηρωισμό τους μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του τόπου μας. 91 παιδιά κέρδισαν την αθανασία, υπερασπιζόμενοι τα χώματα  της Κύπρου και δεκάδες αγνοούμενοι μας που  πολέμησαν στο Δίκωμο, στην Άσπρη Μούτη, στις πλαγιές του Πενταδακτύλου, παραμένουν για μας σύμβολα ανδρείας και πατρωτισμού.

Άοπλοι, ή σχεδόν άοπλοι, και προδομένοι πρόβαλαν αντίσταση σε ένα εχθρό με υπέρτερες δυνάμεις, σε ένα εχθρό που κρατούσε στα χέρια του την πιο σύγχρονη για την εποχή πολεμική μηχανή.

Εκφράζουμε τον απέραντο σεβασμό και την εκτίμηση μας  σε όλα εκείνα τα αμούστακα παιδιά του 361 που ηρωικά πολέμησαν και έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν την ζωή τους ή επέζησαν φέροντας τραύματα στο σώμα και τη ψυχή από εκείνη τη κόλαση, που δύσκολα επουλώθηκαν ή επουλώνονται."

Η εκδήλωση έληξε με κατάθεση στεφάνων,  και σύντομο καλλιτεχνικό επετειακό πρόγραμμα από την συνδημότη μας Βασιλεία Μέλιου.

Φωτογραφίες