• Αρχική
  • Ενημέρωση
  • Λαογραφικός Όμιλος Ακρίτες Γερίου

Λαογραφικός Όμιλος Ακρίτες Γερίου

Το 1990 ιδρύθηκε ο Λαογραφικός Όμιλος «Ακρίτες Γερίου» με πρωταρχικό στόχο τη διάσωση και διάδοση της παράδοσης μας μέσα από την έρευνα, το χορό και τη μουσική της Κύπρου.

Σκοπός του Ομίλου είναι οι νέοι της κοινότητας μας να έχουν σωστή ενημέρωση, υγιή απασχόληση και να κοινωνικοποιηθούν, αφού οι «Ακρίτες» πιστεύουν πως μέσα από την κοινωνική επαφή μπορεί ο κόσμος να αλλάξει προς το καλύτερο.

 

Όραμα των «Ακριτών» είναι το Γέρι να ξεχωρίσει στα πολιτιστικά δρώμενα. Επιδιώκοντας να εκπληρώσουν το όραμα τους, διοργανώνουν:

  • Εκδηλώσεις με χορούς και τραγούδια
  • Διαλέξεις και σεμινάρια χορού
  • Ταξίδια στο εξωτερικό με μικρούς και μεγάλους χορευτές
  • Εκδήλωση Ιουνίου με θέματα: την ιστορία του κυπριακού και ελληνικού χορού αλλά και χορών άλλων χωρών.

Επιπρόσθετα, έχουν αναπτύξει συνεργασία με το αδελφοποιημένο συγκρότημα «Μεγαλόνησος Αγίας Βαρβάρας Λευκωσίας Κύπρου», με το «ΕΛΚΕΛΑΜ Αθηνών», με την «Εύξεινο Λέσχη Επισκοπής Δήμου Ανθεμίων», το «Πνευματικό Σύλλογο Δήμου Σπερχειάδας».

Οι «Ακρίτες Γερίου», σ' αυτά τα είκοσι χρόνια, ταξίδεψαν αμέτρητες φορές στην Ελλάδα και συνεργάστηκαν με πολλούς δήμους, όπως το Δήμο Αθηναίων, το Δήμο Καρπάθου, Δήμο Καρδίτσας, Δήμο Ρόδου, Δήμο Ηγουμενίτσας και Δήμο Σοφάδων. Πραγματοποίησαν, επίσης, ταξίδια στην Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σερβία, Μάλτα, Αραβικά Εμιράτα, Πολωνία, Βέλγιο, Ισπανία, Ρωσία, Ισραήλ, Κωνσταντινούπολη και αλλού.

Σημαντικές στιγμές για τον Όμιλο ήταν: όταν τίμησαν τον Παναγιώτη Μυλωνά της ΕΡΤ, παρουσιάστηκαν σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, στην ΕΡΤ στην Ελλάδα, στο BR στη Γερμανία αλλά και σε ισπανικά και μαλτέζικα κανάλια. Τέλος, ανάμεσα στις πιο αξιόλογες δραστηριότητες του Ομίλου, είναι η έκδοση της εφημερίδας «Ακριτικά Νέα», η κυκλοφορία DVD με ελληνικούς λαϊκούς χορούς και η κυκλοφορία δυο CD με «τραγούδια του γάμου και χορούς της Κύπρου»

Διεύθυνση: Γερίου 1, 2200
Τηλέφωνο: 22484900
Ε-mail: akrites.yeriou@cytanet.com.cy

Πηγή: Λαογραφικός Όμιλος «Ακρίτες Γερίου»

Έντυπα