Εκπαίδευση

gimnasioyeriou Γυμνάσιο Γερίου

Το Γυμνάσιο Γερίου λειτούργησε για πρώτη φορά το 1996, με την ονομασία Γυμνάσιο Γερίου «Ιωνά και Κολοκάση», αφιερωμένο στους δύο ήρωες του Δήμου του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959, Ιωνά Νικολάου και Κυριάκο Κολοκάση. Καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Κοινότητας Γερίου.

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2009-2010, λειτουργεί με 186 μαθητές, 85 αγόρια και 101 κορίτσια, κατανεμημένους σε 9 τμήματα, με 38 καθηγητές, μία καθηγήτρια Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, μία επιμελήτρια και 5 επιστάτριες.

Διαθέτει δεκατρείς αίθουσες διδασκαλίας, ειδικές αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες Γλωσσών, Μουσικής, Τέχνης και Οικιακής Οικονομίας, δύο αίθουσες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, εργαστήρια Φυσικής και Φυσιογνωστικών, Χημείας και Σχεδιασμού και Τεχνολογίας.

Επίσης, διαθέτει γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Καθοδήγησης, Βιβλιοθήκη με δανειστικό τμήμα και αναγνωστήριο, αίθουσα πολλαπλής χρήσης, στίβο κλασικού αθλητισμού και γήπεδα καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας και ποδοσφαίρου.

Στο Γυμνάσιο Γερίου, υπηρέτησαν αφήνοντας το στιβαρό αχνάρι τους, οι πιο κάτω διευθυντές:

  • Κωνσταντίνος Κλεάνθους: 1996-1997, 1997-Ιανουάριο (Προάχθηκε σε Επιθεωρητή)
  • Γεώργιος Θεοφίλου: 1997-Ιούνιο (Αφυπηρέτησε)
  • Αντωνία Προδρόμου 1997-1998, 1998-1999 (Προήχθη σε Επιθεωρήτρια)
  • Νίκος Ράγκος 1999-2002
  • Μαρία Φιλίππου 2002-2004 (Αφυπηρέτησε)
  • Χαράλαμπος Αναστασιάδης 2004-2006 (Προήχθη σε Επιθεωρητή)
  • Ήβη Ξιουρή 2006-2009 (Αφυπηρέτησε)
  • Ευτυχία Παντελίδου 2009 - 2010 (Αφυπηρέτησε)
  • Μαρία Παυλίδου 2010 - Σήμερα

Γυμνάσιο Γερίου
Διεύθυνση: Ελευθερίας 16, 2200 Γέρι
Τηλέφωνο: 22480431
Φαξ: 22480432
Email: gym.ger.nic@cytanet.com.cy


Α' Δημοτικό Σχολείο Γερίου

adimotiko

Διεύθυνση: Λεωφόρος Γερίου 12, 2200 Γέρι
Τηλέφωνο: 22481977
Φαξ: 22489078
Email: dim-geri1-lef@schools.ac.cy


Β' Δημοτικό Σχολείο Γερίου

bdimotikoΤο Β' Δημοτικό σχολείο Γερίου λειτούργησε το Δεκέμβριο της σχολικής χρονιάς 1982-1983, με 107 παιδιά τα οποία προηγουμένως φοιτούσαν στο Α' Δημοτικό Γερίου.

Η ανάγκη λειτουργίας του Β' Δημοτικού Γερίου προέκυψε όταν μετά την τουρκική εισβολή του 1974 πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε συνοικισμούς αυτοστέγασης στην περιοχή Γερίου. Επειδή οι συνοικισμοί δημιουργήθηκαν σιγά σιγά οι μαθητές που φοιτούσαν στο σχολείο αυξάνονταν. Για αρκετά χρόνια το Β' Γερίου ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της περιοχής. Στη συνέχεια ο αριθμός των μαθητών άρχισε να μειώνεται με τα τελευταία χρόνια να κυμαίνεται γύρω στο 160.

Στο Β' Δημοτικό υπήρχαν εξ αρχής εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια Οικιακής Οικονομίας, Σχεδιασμού-Τεχνολογίας και Επιστήμης, Τέχνης, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Ιατρείο καθώς και αίθουσα Ειδικής Εκπαίδευσης. Με τη μείωση του αριθμού των μαθητών δύο από τις αίθουσες διδασκαλίας ενώθηκαν και χρησιμοποιούνται για εκδηλώσεις, ενώ άλλη μία χρησιμοποιείται για το μάθημα της Μουσικής.

Λειτουργεί σε αίθουσα του σχολείου Ειδική Μονάδα στην οποία φιλοξενούνται 5 παιδιά.

Στο Β' Δημοτικό Γερίου λειτουργεί ο θεσμός του προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου για τα παιδιά όλων των τάξεων. Τα παιδιά αυτά τις μέρες που λειτουργεί το Ολοήμερο παραμένουν στο σχολείο ως τις 4 μ.μ. Μετά το μεσημεριανό φαγητό, μελετούν την κατ' οίκον εργασία και στη συνέχεια ασχολούνται με θέματα ενδιαφέροντος (π.χ. αθλοπαιδειές, Η/Υ, χειροτεχνίες κ.λ.π.)

Το σχολείο ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σχολείων Προαγωγής Υγείας. Μέσα από τα παρεμβατικά προγράμματα που αναπτύσσονται δίνεται σημασία στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και στάσεων στα παιδιά, που προάγουν τη σωματική και ψυχική υγεία τους.

Κατά τα απογεύματα το σχολείο φιλοξενεί μαθήματα Επιμορφωτικών καθώς και προγράμματα του «αθλητισμός για όλους».

Ευελπιστούμε ότι το Β' Δημοτικό Γερίου θα γίνει χώρος συγκέντρωσης, δραστηριοποίησης και κοινωνικοποίησης των κατοίκων της κοινότητας Γερίου. 

Β' Δημοτικό Σχολείο Γερίου
Διεύθυνση: 5 Φώτη Πίττα, 2200 Γέρι
Τηλέφωνο: 22483920
Φαξ: 22487677


Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αυτοστέγασης Γερίου Β΄

Το Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αυτοστέγασης Γερίου Β΄, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1983-84 για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών του οικισμού της Αυτοστέγασης που δημιουργήθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974, όταν πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στον Δήμο Γερίου.

Την πρώτη σχολική χρονιά, 1983-84, οι μαθητές ήταν 21 και φοιτούσαν σε ένα κατάστημα απέναντι από το Β΄ Δημοτικό Σχολείο, το οποίο διαμορφώθηκε ανάλογα για να μπορεί να λειτουργήσει ως Νηπιαγωγείο. Τη σχολική χρονιά 1986-87, στεγάστηκε σε τάξη του Β΄ Δημοτικού Σχολείου όπου και λειτούργησε για 5 χρόνια. Αργότερα, όταν οι ανάγκες της προσφυγικής κοινότητας αυξήθηκαν κτίστηκε με δαπάνες του κράτους στο πίσω μέρος της αυλής του Β΄ Δημοτικού Σχολείου, Νηπιαγωγείο που λειτούργησε τον Σεπτέμβρη του 1990. Στις 12 Ιουνίου του 1993, έγιναν τα εγκαίνια του Νηπιαγωγείου, από την έντιμη τότε Υπουργό Παιδείας, κυρία Κλαίρη Αγγελίδου. Μέχρι σήμερα έχουν φοιτήσει στο Νηπιαγωγείο 708 παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την λειτουργία του Νηπιαγωγείου, τα παιδιά της Αυτοστέγασης μεταφέρονταν με λεωφορείο και με συνοδεία γονιών στο Α΄ Δημόσιο Νηπιαγωγείο Γερίου που λειτουργούσε ήδη στον Δήμο και εξυπηρετούσε τους αυτόχθονες κατοίκους.

Στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αυτοστέγασης Γερίου Β΄, φοιτούν παιδιά ηλικίας 3-5 8/12 και εξυπηρετεί τους σκοπούς και στόχους του Υπουργείου Παιδείας για τα νηπιαγωγεία, όπως αναφέρονται στο Αναλυτικό του Πρόγραμμα.

Το Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αυτοστέγασης Γερίου Β΄, ανήκει στη Σχολική Εφορία Γερίου. Αποτελείται από δύο αίθουσες διδασκαλίας, ένα γραφείο διεύθυνσης, μια καντίνα, αποθήκη και ένα υπαίθριο στεγασμένο χώρο που χρησιμοποιείται για το μάθημα της Γυμναστικής. Έχει μια πολύ μεγάλη αυλή με παιχνίδια εξωτερικού χώρου που πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Πρέπει να αναφερθεί πως λόγω της θέσης του μπορεί κανείς να δει ολόκληρο τον Δήμο Γερίου και τον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο με τη σημαία της ντροπής.

Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αυτοστέγασης Γερίου
Διεύθυνση: Φώτη Πίττα 5, 2200 Γέρι
Τηλέφωνο: 22483310
Φαξ: 22483310
Email: bnipiagogeio_geriou@cytanet.com.cy


Ειδική Σχολή «Ευαγγελισμός»

Ιστορικό
Ο «Ευαγγελισμός» είναι ειδικό σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες ηλικίας 5-21 χρόνων. Ιδρύθηκε το 1965 με πρωτοβουλία της Παγκύπριας Εταιρείας Ψυχικής Υγιεινής σε συνεργασία με το Σωματείο Ελληνίδων Κυριών «ΕΝΩΣΙΣ» και το Υπουργείο Παιδείας.

Αρχικά στεγαζόταν σε κτίριο που παραχώρησε η Ιερά Αρχιεπισκοπή στην οδό Ζήνωνος Κιτιέως. Το 1971 μεταφέρθηκε σε ειδικά διαρρυθμισμένο κτιριακό συγκρότημα κοντά στο Γερόλακκο, που κτίστηκε με κυβερνητική δαπάνη. Το 1974, εξαιτίας της Τουρκικής εισβολής, το σχολείο έχασε τις νεοϊδρυθείσες εγκαταστάσεις και μεταστεγάστηκε σε οικία στην οδό Μετοχίου που παραχώρησε το Σωματείο Ελληνίδων Κυριών «ΕΝΩΣΙΣ». Από τον Ιανουάριο του 1983 στεγάζεται σε κτίριο στο δρόμο Αθαλάσσας-Γερίου που κτίστηκε με δαπάνες των ομογενών της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Όραμα του Σχολείου
Μέσα σε ένα κατάλληλα εξοπλισμένο και διαμορφωμένο σχολικό περιβάλλον να παρέχεται η δυνατότητα στο κάθε παιδί να εργάζεται χαρούμενα και δημιουργικά και να έχει συνεχή βελτίωση σε όλους τους τομείς (γνωσιολογικό, συναισθηματικό και ψυχολογικό) σε κλίμα συνεργασίας, εμπιστοσύνης, δημοκρατία, ασφάλειας και αγάπης.

Προσωπικό
Το σχολείο στελεχώνεται από το Υπουργείο Παιδείας με ειδικούς δασκάλους, θεραπευτές, νοσοκόμα, σχολικούς βοηθούς, οδηγούς, παιδοκόμο και καθαρίστριες. Ο Σύνδεσμος Γονέων συμπληρώνει τη στελέχωση εργοδοτώντας προσωπικό με ειδικά προσόντα.

Πηγή: Κείμενο αυτούσιο από έντυπο της Ειδικής Σχολής «Ευαγγελισμός»

Powered by Technomart