Τουριστικός Οδηγός

Εκκλησίες

πίσω στην κατηγορία

Εκκλησία του Αγίου Μηνά

Εκκλησίες

Η εκκλησία του Αγίου Μηνά, της οποίας οι εργασίες ανέγερσης άρχισαν το 1916, είναι κτισμένη στην πλατεία του Δήμου Γερίου.

Καθοριστικός παράγοντας για την ανοικοδόμηση της εκκλησίας υπήρξε η αύξηση του πληθυσμού της περιοχής και κατά συνέπεια οι αυξημένες ανάγκες των πιστών, που δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν από την ήδη υπάρχουσα εκκλησία της Παναγιάς. 

Οι εργασίες ανέγερσης του ναού άρχισαν το 1916, ωστόσο, η αποπεράτωση της εκκλησίας  αργούσε και η ανάγκη ολοκλήρωσης της γινόταν όλο και πιο επιτακτική, αφού ο πληθυσμός αυξανόταν συνεχώς. Μάλιστα, αυτή την ανάγκη διαπίστωσε και ο ίδιος ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύριλλος Γ' (1916-1933), ο οποίος επισκέφθηκε το Γέρι το 1926. 

Μετά την αποπεράτωση του ναού το 1953, εξακολούθησαν να υπάρχουν εμφανείς ελλείψεις και ως εκ τούτου ακολούθησαν σημαντικές εργασίες συντήρησης και βελτίωσης. Το 1992-93 επεκτάθηκε η χωρητικότητα του ναού, δημιουργήθηκε καμπαναριό και τοποθετήθηκαν ηλεκτρικές καμπάνες, έγινε αλλαγή πατώματος και κατασκευάστηκαν νέα στασίδια και ψαλτήρια. Το 1998 διαμορφώθηκε η αυλή του ναού, όπου τοποθετήθηκαν πλακόστρωτα και κιγκλιδώματα, ενώ το 2006-7 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένα έργα συντήρησης του ναού, όπως μόνωση της στέγης, τοποθέτηση κεραμιδιών και επιδιόρθωση των ρωγμών στους τοίχους με σύγχρονα υλικά.

 

Ο ναός του Αγίου Μηνά πανηγυρίζει στις 11 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά του Αιγυπτίου.  

Εκκλησία του Αγίου Μηνά

Εκκλησία του Αγίου Μηνά

 

Περισσότερα: www.agiosmenas-geriou.blogspot.com

Πηγές:
Εκκλησία Αγίου Χαραλάμπους
Εκκλησία Αγίου Μηνά

Χάρτης