Τουριστικός Οδηγός

Εκκλησίες

πίσω στην κατηγορία

Άγιος Χαράλαμπος

Εκκλησίες

Η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους οικοδομήθηκε πριν μερικά χρόνια. Πρόκειται για μια εκκλησία μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Η αύξηση του πληθυσμού λόγω της έλευσης προσφύγων, κατέστησε επιτακτική ανάγκη την ανέγερση ακόμη μιας εκκλησίας Για την ανέγερση της εκκλησίας συστάθηκε η ενορία του Αγίου Χαραλάμπους στις 2 Φεβρουαρίου 1986 έπειτα από σύσκεψη των κατοίκων με τον Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Σαλαμίνος κ. Βαρνάβα. Για το όνομα του Αγίου που θα αφιερωνόταν ο να

Εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους

ός υπήρχαν διάφορες απόψεις. Τελικά, επιλέγηκε το όνομα του Αγίου Χαραλάμπους με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχε άλλος ναός του Αγίου στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια εκτός από το ναΐσκο στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας.

Αφού αποφασίστηκε η οικοδόμηση ναού αφιερωμένου στον Άγιο Χαράλαμπο, κτίστηκε ένας λυόμενος ναός, που λειτούργησε στις 2 Φεβρουάριου 1986. Στο μικρό και λιτό αυτό ναό εκκλησιάζονταν οι κάτοικοι των συνοικισμών για μια περίπου δεκαετία. Με την όμως πάροδο του χρόνου, κρίθηκε αναγκαία η ανέγερση άλλου μεγαλύτερου και κτιστού ναού γιατί αφενός ο μικρός λυόμενος ναός υπέστη φθορά και αφετέρου ο πληθυσμός των συνοικισμών αυξήθηκε σημαντικά. Τότε, πάρθηκε και η απόφαση για οικοδόμηση ναού δίπλα από το λυόμενο. Μετά από συλλογική προσπάθεια των κατοίκων του Δήμου Γερίου, οικοδομήθηκε η νέα εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους. Στις 25 Μαρτίου 1997, τελέσθηκε στο νεόκτιστο ναό για πρώτη φορά ο εσπερινός της γιορτής του Ευαγγελισμού . Ελλείψεις σε εξοπλισμό υπήρχαν αλλά με την συμβολή του κόσμου σταδιακά καλύφθηκαν και έτσι στις 29 Μαίου 2000, τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Ναού από το Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Σαλαμίνος Βαρνάβα.

Η εκκλησία μας πανηγυρίζει στις 10 Φεβρουάριου, ημέρα εορτής του Αγίου Χαραλάμπους. Απολυτίκιον Αγίου Χαραλάμπους: Ως στύλος, της Εκκλησίας Χριστού, και λύχνος αείφωτος, της οικουμένης, εδείχθης, Χαράλαμπε. Έλαμψας εν τω κόσμω δια του ματρυρίου, έλυσας και ειδώλων την σκοτόμαιναν, μάκαρ. Διό εν παρρησία Χριστώ πρέσβευε σωθήναι ημάς.

Εικονικές Περιηγήσεις

Χάρτης