Συμμετοχή Δήμου Γερίου στο 3ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EUISM

Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021, 13:00

Πραγματοποιήθηκε στην πόλη Πόρτο της Πορτογαλίας το 3ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EUISM (Europe Is a State of Mind) με τη συμμετοχή του Δήμου μας.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Αντιδήμαρχος Μάριος Σάββα και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μάριος Κυριακού και Ανδρέας Γιάλλουρος. Ευχαριστούμε πολύ την διοργανώτρια σύνδεσμο Associação Sójovem για τα ενδιαφέροντα θέματα που συζητήθηκαν καθώς και για την υψηλή ποιότητα της φιλοξενίας. Εισηγητής του προγράμματος είναι το Δημαρχείο της Μάλτας.

Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στα γραφεία της Lipor, μιας εταιρείας διαλογής απορριμμάτων και ανακύκλωσης που δημιουργήθηκε πριν 15 χρόνια με τη συνεργασία 8 δήμων για να καλύψει τις ανάγκες ανακύκλωσης 1.000.000 κατοίκων ή 500.000 τόνων απορριμμάτων. Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και να ξεναγηθούμε σε αυτό το εντυπωσιακό εργοστάσιο. Εκτός από τον διαχωρισμό πλαστικού, μετάλλου και χαρτιού, μια ξεχωριστή μονάδα επεξεργάζεται τα βιολογικά απόβλητα για παραγωγή κομπόστ με ελάχιστο κόστος, καθώς τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια. Η εταιρεία προωθεί την κυκλική οικονομία και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην ανακύκλωση ενώ παράλληλα παράγει ηλεκτρική ενέργεια μέσω της ενέργειας που ανακτάται από την καύση υλικών. Η κοιλάδα αποτελούσε στο παρελθόν, τον σκουπιδότοπο της ευρύτερης περιοχής ο οποίος έχει τερματισθεί και αναδιαμορφωθεί κατάλληλα και τώρα αποτελεί μια πανέμορφη καταπράσινη περιοχή η οποία λειτουργεί ως θεματικό πάρκο επιμόρφωσης και ψυχαγώγησης παιδιών.

Τα παραπάνω είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για εμάς στην Κύπρο σε μια εποχή όπου η αναδιάρθρωση των Δήμων πρόκειται να ξεκινήσει ενώ η ανακύκλωση και η διαχείριση απορριμμάτων δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Η συνένωση των δημοτικών δυνάμεων μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη σπουδαίων έργων που μπορούν να αναβαθμίσουν το επίπεδο ζωής των πολιτών μας.

Φωτογραφίες