ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Εκκλησία Παναγίας Χρυσογεριώτισσας στο Γέρι

Εκκλησία της Παναγίας της Χρυσογεριώτισσας
Η Εκκλησία της Παναγίας της Χρυσογεριώτισσας oρθώνεται επιβλητική στην κορυφή ενός λοφίσκου. Είναι η αρχαιότερη από τις Εκκλησίες του Γερίου και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα ήταν ο μοναδικός ναός του Δήμου. Η εκκλησία οικοδομήθηκε στα θεμέλια ενός παλαιού βυζαντινού μοναστηριού, αφιερωμένου στην Παναγία Αλύπου. Η παλαιοτερή μορφή της εκκλησίας ανάγεται στο 16ο αιώνα. Η σημερινή μορφή της οφείλεται σε προσθήκες πιθανότατα του 18ου αιώνα, συγκεκριμένα επι Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου στο δυτικό μέρος προστέθηκε γυναικωνίτης.


Είναι αξιοσημείωτο πως για την ανέγερση της εκκλησίας χρησιμοποήθηκαν πέτρες από το αρχαίο Μοναστήρι της Παναγίας της Αλύπου, «γι'αυτό και σε ορισμένα σημεία φαίνονται υπολλείματα των τοιχογραφιών». Επιπρόσθετα, από το Μοναστήρι διασώζονται «ερείπια» στο νότιο προαύλιο της εκκλησίας, μια υπόγεια κτιστή στέρνα συλλογής νερού στό βορειοανατολικό άκρο του κτήματος εντός του οποίου βρίσκεται η εκκλησία, καθώς και Ευαγγελιστάριο. Το Ευαγγελιστάριο σήμερα φυλάττεται στη βιβλιοθήκη του Carpentras Γαλλίας.

Εκκλησία Παναγίας Χρυσογεριώτισσας στο Γέρι

Το 2001, το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακήρυξε την Εκκλησία ως αρχαίο μνημείο και το 2006 προέβη σε ανακαινιστικά έργα. Μέσα στο τρέχον έτος θα τύχει ανάπλασης και η αυλή.

Η Εκκλησία πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, εορτή των Γενεθλίων της Θεοτόκου. Στην Εκκλησία τελείται τακτικά η Θεία Λειτουργία καθώς και Μυστήρια.

Περισότερα: www.agiosmenas-geriou.blogspot.com

Εκκλησία Αγίου Μηνά στο Γέρι

Εκκλησία του Αγίου Μηνά
Η κύρια εκκλησία του Δήμου είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά τον Αιγύπτιο. Η οικοδόμηση της Εκκλησίας ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα, συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 1916 επί Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου Γ΄, και αποπερατώθηκε το 1953 λόγω οικονομικών προβλημάτων. Την ίδια χρονιά, στις 13 Σεπτεμβρίου 1953, επί Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ εγκαινιάσθηκε η εκκλησία. Πιθανότατα, χωρίς όμως αυτό να είναι εξακριβωμένο, η εκκλησία αφιερώθηκε στον Άγιο Μηνά γιατί παλαιότερα στο χώρο αυτό υπήρχε προσκυνητάρι και καντήλι.


Το εσωτερικό της εκκλησίας κοσμείται με «ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο έργο του πρωτοπόρου τεχνίτη εκκλησιαστικών ξυλόγλυπτων Χρυσάνθου Ταλιαδώρου απο την Ομορφίτα». Οι εικόνες του τέμπλου ακολουθούν δυτική τεχνοτροπία και είναι έργα του γνωστού Λευκωσιάτη ζωγράφου Πανάρετου Κουσουλίδη.

Εικόνες της Εκκλησίας του Αγίου Μηνά στο Γέρι Εικόνες της Εκκλησίας του Αγίου Μηνά στο Γέρι

Οι πιστοί αναφέρουν πως «σημαντικοί σταθμοί στη σύντομη ιστορία της Εκκλησίας» είναι οι ακόλουθοι: το 1992 η Εκκλησία επεκτάθηκε προς τα δυτικά, αντικαταστάθηκε το πάτωμα, τοποθετήθηκαν νέοι πολυέλαιοι και στασίδια. Την ίδια χρονιά κτίστηκε και καινούργιο καμπαναριό. Το 1998, η αυλή της εκκλησίας έτυχε ανάπλασης. Το 2006-2007 έγιναν εκτεταμένα έργα συντήρησης και επιδιόρθωσης της εκκλησίας, καθώς και εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού.

Η Εκκλησία του Αγίου Μηνά εορτάζει στις 11 Νοεμβρίου.

Περισότερα: www.agiosmenas-geriou.blogspot.com

Πηγές:
Εκκλησία Αγίου Χαραλάμπους
Εκκλησία Αγίου Μηνά

Εκκλησία Αγίου Χαραλάμπους στο Γέρι

Εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους
Η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους οικοδομήθηκε πριν μερικά χρόνια. Πρόκειται για μια εκκλησία μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Η αύξηση του πληθυσμού λόγω της έλευσης προσφύγων, κατέστησε επιτακτική ανάγκη την ανέγερση ακόμη μιας εκκλησίας Για την ανέγερση της εκκλησίας συστάθηκε η ενορία του Αγίου Χαραλάμπους στις 2 Φεβρουαρίου 1986 έπειτα από σύσκεψη των κατοίκων με τον Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Σαλαμίνος κ. Βαρνάβα. Για το όνομα του Αγίου που θα αφιερωνόταν ο ναός υπήρχαν διάφορες απόψεις. Τελικά, επιλέγηκε το όνομα του Αγίου Χαραλάμπους με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχε άλλος ναός του Αγίου στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια εκτός από το ναΐσκο στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας.

Αφού αποφασίστηκε η οικοδόμηση ναού αφιερωμένου στον Άγιο Χαράλαμπο, κτίστηκε ένας λυόμενος ναός, που λειτούργησε στις 2 Φεβρουάριου 1986. Στο μικρό και λιτό αυτό ναό εκκλησιάζονταν οι κάτοικοι των συνοικισμών για μια περίπου δεκαετία. Με την όμως πάροδο του χρόνου, κρίθηκε αναγκαία η ανέγερση άλλου μεγαλύτερου και κτιστού ναού γιατί αφενός ο μικρός λυόμενος ναός υπέστη φθορά και αφετέρου ο πληθυσμός των συνοικισμών αυξήθηκε σημαντικά. Τότε, πάρθηκε και η απόφαση για οικοδόμηση ναού δίπλα από το λυόμενο. Μετά από συλλογική προσπάθεια των κατοίκων του Δήμου Γερίου, οικοδομήθηκε η νέα εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους. Στις 25 Μαρτίου 1997, τελέσθηκε στο νεόκτιστο ναό για πρώτη φορά ο εσπερινός της γιορτής του Ευαγγελισμού . Ελλείψεις σε εξοπλισμό υπήρχαν αλλά με την συμβολή του κόσμου σταδιακά καλύφθηκαν και έτσι στις 29 Μαίου 2000, τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Ναού από το Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Σαλαμίνος Βαρνάβα.

Η εκκλησία μας πανηγυρίζει στις 10 Φεβρουάριου, ημέρα εορτής του Αγίου Χαραλάμπους.
Απολυτίκιον Αγίου Χαραλάμπους: Ως στύλος, της Εκκλησίας Χριστού, και λύχνος αείφωτος, της οικουμένης, εδείχθης, Χαράλαμπε. Έλαμψας εν τω κόσμω δια του ματρυρίου, έλυσας και ειδώλων την σκοτόμαιναν, μάκαρ. Διό εν παρρησία Χριστώ πρέσβευε σωθήναι ημάς.

Ξωκλήσι Παναγίας Παλλούρας στο Γέρι

Ξωκλήσι της Παναγίας της Παλλούρας
Το προσκύνημα στο ξωκλήσι της Παναγίας της Παλλούρας ή, όπως το γνωρίζουν οι πιστοί, «Εκκλησάκι» της Παναγίας σχετίζεται άμεσα με την εκκλησία της Παναγίας της Χρυσογεριώτισσας. Σύμφωνα με την παράδοση, στο σημείο που βρίσκεται το Εκκλησάκι θα κτιζόταν η Εκκλησία της Παναγίας. Ενώ, όμως, όλη μέρα έκτιζαν την εκκλησία, τη νύχτα χαλούσε. Οι πιστοί διασώζουν πως «η ίδια η Παναγία έδωσε την εξήγηση». Αποκάλυψε σ' ένα πιστό ότι επιθυμία της ήταν να κτιστεί η Εκκλησία της αλλού. Έδωσε μάλιστα οδηγίες τί έπρεπε νά κάνουν· δηλαδή να βάλουν την εικόνα της σ' ένα αμάξι με νεαρά βόδια και να τα αφήσουν ελεύθερα να πάνε όπου θέλουν και εκεί πού θα σταματούσαν εκεί να έκτιζαν την Εκκλησία της. Και πράγματι, τα βόδια σταμάτησαν στον πανω στο μικρό λόφο βορειοδυτικά του δήμου, στα χαλάσματα του παλιού Μοναστηριού. Εκεί λοιπόν κτίστηκε η Εκκλησία της Παναγίας Χρυσογεριώτισσας». Ο χώρος πέριξ του ξωκλησιού αναπλάστηκε το 2001.

Παρεκκλήσι Αγίου Στεφάνου
Στο ναό του Αγίου Χαραλάμπους υπάρχει ένα εσωτερικό παρεκκλήσι, αφιερωμένο στον Πρωτομάρτυρα Στέφανο. Το παρεκκλήσι λειτουργεί και ως εξομολογητήριο. Η μνήμη του Αγίου Στεφάνου εορτάζεται στις 27 Δεκεμβρίου.

Πηγή:
Δημοτικό Συμβούλιο Γερίου

Αρχική / Blog / Sitemap / Επικοινωνία

Copyright 2018 Yeri Municipality. Developed by Technomart


Διεύθυνση:   Λεωφ. Γερίου 21, 2200, Γέρι
   
Τηλέφωνο:   22481755
   
Φαξ:   22480157
   
Email:   info@yeri.org.cy